Glavni / Tumor

Može biti opasnije od koronavirusa. Zašto se paracetamol ne smije piti radi prevencije

Tumor

Sigurno su svi čuli za lijek koji se zove Paracetamol, koji je dio antipiretske skupine. Ovaj alat smanjuje temperaturu, ublažava upalu. Sam supstanca paracetamol dio je mnogih lijekova protiv bolova koji se koriste za uklanjanje simptoma SARS-a.

Aktivna komponenta lijeka djeluje na središte termoregulacije u mozgu. Poznato je da mnogi protuupalni lijekovi negativno djeluju na crijevnu i želučanu sluznicu. Pokušajmo shvatiti kako se to odnosi na "paracetamol".

Kako se "paracetamol"

Nakon što lijek uđe u tijelo, njegova aktivna tvar prelazi u krv. Proizvod u kratkom vremenu i potpuno se apsorbira u želudac.

Poluvrijeme života javlja se u roku od jednog do četiri sata. Lijek ima štetan učinak na tijelo u slučaju predoziranja.

Kome je kontraindicirana primjena "Paracetamola"

Lijek ima neke kontraindikacije:

problemi u radu bubrega i jetre;

dob do tri godine;

prvo tromjesečje trudnoće (sljedeće - s oprezom);

Pravila za uzimanje "Paracetamola"

Odrasli i djeca nakon 12 godina mogu piti 0,5-1 g 1-2 sata nakon jela. Dnevno nije dopušteno najviše 4 g lijeka.

Interval između doza ne smije biti manji od četiri sata. Za osobe s problemima s bubrezima i jetrom, Gilbertovim sindromom, kao i starijim bolesnicima, dnevno se doziranje smanjuje, a interval između doza povećava. U tim je slučajevima bolje uskladiti uzimanje lijeka sa svojim liječnikom..

Djeca mlađa od 12 godina mogu također koristiti lijek sa sljedećim dozama:

od 3 do 6 godina (s težinom od 15-22 kg) - 1 g;

od 6 do 9 godina (težina 22-30 kg) - 1,5 g;

od 9 do 12 godina - (s težinom od 30-40 kg) - 2 g.

U tim se slučajevima lijek može uzimati do 4 puta dnevno, s vremenskim periodom od najmanje 4 sata. Ako se simptomi nastave, obratite se liječniku..

Ostale preporuke

Lijek treba isprati vodom. Ne može se koristiti više od pet dana kao analgetik, a dulje od tri - kao antipiretik, bez odobrenja liječnika.

Nuspojave lijeka "Paracetamol"

Lijek može izazvati brojne negativne reakcije:

mučnina ili povraćanje

urtikarija (mjehurići na koži, popraćeni jakim svrbežom);

problemi s jetrom i bubrezima;

pankreatitis (upala gušterače) itd..

Paracetamol je antipiretski i analgetski lijek koji je dopušten djeci nakon 3 godine i budućim majkama u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. U nekim slučajevima može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, što se češće pojavljuje kod predoziranja..

Pročitajte i:

Umetnite "Pravda.Ru" u svoj tok informacija ako želite primati operativne komentare i vijesti:

Dodajte Pravda.Ru svojim izvorima u Yandex.News ili News.Google

Također će nam biti drago vidjeti vas u našim zajednicama na VKontakte, Facebooku, Twitteru, Odnoklassniki.

Tomas Panfil, profesor na katoličkom sveučilištu Lublin, rekao je u intervjuu uglednom katoličkom časopisu Polonia Chrisiana da Kalinjingrad i regija pripadaju Rusiji "ilegalno".

Autorska prava © 1999.-2020., Tehnologija i dizajn u vlasništvu su Pravda.Ru LLC.

Građa za web stranicu namijenjena je osobama starijim od 18 godina (18+).

Uporaba materijala na web mjestu (distribucija, reprodukcija, prijenos, prijevod, obrada itd.) Dopuštena je samo uz pisano dopuštenje izdavača. Mišljenja i stavovi autora ne podudaraju se uvijek s gledištima urednika.

Internetska publikacija "Pravda.Ru" e-mail broj FS77-72263 od 01. veljače 2018., koju je izdala Federalna služba za nadzor komunikacija, informacijskih tehnologija i masovnih komunikacija. Osnivač: LLC TechnoMedia.
Glavna urednica: Inna Semenovna Novikova.
Adresa e-pošte: [email protected]
Telefon: +7 (499) 641-41-69

Ekstremističke i terorističke organizacije zabranjene u Ruskoj Federaciji: Desni sektor, Ukrajinska pobunjenička vojska, ISIS (Islamska država, Islamska država), Al-Qaida, UNA-UNSO, Mejlis krimsko-tatarskog naroda, "Jehova svjedoci". Potpuni popis organizacija pod sudskom zabranom u Rusiji nalazi se na web stranici Ministarstva pravde Ruske Federacije

Kako brzo sniziti temperaturu kod kuće: medicinski i narodni savjeti

Povišena temperatura prirodna je reakcija koja ukazuje na to da se tijelo bori protiv infekcije. Danas ćemo vam reći trebate li ga spustiti, koja je temperatura opasna i kako se nositi s njom..

U izvan sezone, ljudi su skloni prehladi. A tamo gdje je hladno, tamo je i temperatura. Medicinska zajednica kaže da temperaturu treba srušiti ako pređe 38,5 stupnjeva. Ali ako se osjećate vrlo loše na nižoj temperaturi, ne trebate herojski izdržati i postiti, već je bolje ponijeti antipiretik. U ovom smo materijalu sakupili provjerene lijekove i narodne lijekove za snižavanje temperature.

Kako brzo sniziti temperaturu kod kuće

Prije svega, požurimo vas upozoriti: na temperaturi od 40 stupnjeva ni u kojem slučaju se ne pokušavajte liječiti. Odmah nazovite hitnu pomoć - kućni lijekovi su ovdje nemoćni, pa čak i opasni. Ako je temperatura niža, poduzmite sljedeće mjere:

Pogledajte punu verziju: Paracetamol i Nurofen ne djeluju

Analgin se djetetu ne može dati u bilo kojem obliku, posljedice mogu biti najzahvalnije.

Paracetamol može biti uzrokovan nedovoljnom dozom ili, na primjer, dehidracijom djeteta.

Zaključak, odaberite pravu dozu na temelju djetetove tjelesne težine i pijte ukusna pića (ukusna za dijete).

Pročitajte često postavljana pitanja (FAQ). odjeljak o ARVI. Ponašajte se samo kako je napisano.

Engistol i Viburkol, grubo rečeno, lutke, djetetu ne trebaju.

Vaši problemi su jasni. Jasno je i što je boli. Ali, odlučimo, jeste li ovdje da razgovaramo o tome ili dobijete razuman savjet?

Ako ste još uvijek došli po savjet, uzmimo ga redom, mirno, bez emocija.
Odgovorite na pitanja mog kolege.

Ako postoje i pitanja o manifestacijama na koži kod djeteta - pitajte, uz detaljan opis, početak, fotografiju, kako je tretirana itd..

doza
- paracetamol (panadol) 10-15 mg / kg, 12,5 kg - 125-187,5 mg svakih 4-6 sati, ne više od 5 puta dnevno;
- nurofen, 10 mg / kg;

Što se tiče analgina, igrate se vatrom i riskirate zdravlje svog djeteta.
Smanjite temperaturu samo iznad 38,5. Ako dijete spava, nemojte se posebno buditi.

Na štetu manifestacija kože. Kora je isprva izgledala kao svijetli rodni znak veličine zrna pšenice, s neravnim rubovima. Zatim je u roku od nekoliko mjeseci narastao na veličinu malog graha. Liječniku ne treba liječiti stijenu, kažu da će prerasti, rekla je da prilagodi moju prehranu (kad dojim) i to. To mjesto povezujem s prvim lukom i kolikama od 1 do 6 mjeseci, ali zapravo s nekom vrstom crijevne disfunkcije. Na nekim sokovima, morskoj ribi, antibioticima (penicilin), mjesto postaje svijetlo ružičasto, kao da komarci ugrize 5-8 tuberkela na jednom mjestu. Ovdje.

Tablete Irbit Kemijsko-farmaceutska biljka Paracetamol 0,5 g - pregled

Koje tablete mogu dati djetetu zbog vrućice? Tablete paracetamola u djece od temperature mogu! Od 3 godine. Moje iskustvo majke s često bolesnim djetetom, odgovara na pitanja: Zašto paracetamol ne djeluje? Je li moguće naizmjence nurofena i paracetamola?

Kao majka često bolesnog djeteta naišla sam na problem visoke groznice i zapitala se koje tablete djetetu mogu dati zbog groznice i je li moguće da djeca imaju paracetamol u tabletama za vrućicu?

Znate, kad se antipiretski efekt prebrzo završio, a temperatura opet povisila, noću, tijekom dana, pije se dječja doza Nurofena, dopuštena prema uputama, a što učiniti nije jasno... Morala sam nazvati hitnu pomoć, stavili su mi injekciju paracetamola i difenhidramina, koliko znam. Tada sam došao do zaključka da je bolje zamjeniti antipiretike koji sadrže različite aktivne sastojke, jer svi imaju maksimalnu dnevnu dozu koju ne mogu prekoračiti, ali ako koristite dva lijeka, možete imati dva oružja u borbi protiv visoke temperature djeteta.

Ө Paracetamol ovog proizvođača prodaje se u papirnom pakiranju, bez uputa. Tablete su bijele "perilice" sa zupčanicom u sredini, bez školjke, bez ukusa.

Ө Cijena od 4 do 17 rubalja 500 mg. 10 tableta, rok trajanja 3 godine!

Ө Paracetamol za djecu doziranje u tabletama na temperaturi.

Za djecu od 9 do 12 godina maksimalna dnevna doza je 2 g.

Za djecu od 3 do 6 godina maksimalna dnevna doza je 1-2 g paracetamola, u odnosu na 60 mg na 1 kg djetetove tjelesne težine u 3-4 doze.

Učestalost upotrebe je 4 puta / dan s intervalom od najmanje 4 sata, a maksimalno trajanje liječenja je 3 dana.

Sama sam napravila uspomena, Sve sam razmotrila unaprijed, jer kad je djetetova temperatura visoka, teško je brzo shvatiti koliko paracetamola treba dati i nakon kojeg razdoblja, a nema upute za upotrebu.

Dakle, ako je težina djeteta 25 kg., Tada mu se u jednom trenutku može dati 375 mg., 26 kg. - 390 mg., 27 kg. - 405 mg., 28 kg. - 420 mg., 29 kg. - 435 mg., 30 kg. - 450 mg. U isto vrijeme, dnevno ne više od 4 puta i ne manje od 4-6 sati.

Tablets Paracetamol tablete nakon jela ili prije?

Paracetamol u obliku tableta treba uzimati nakon jela sa puno vode..

Na prazan želudac, bolje je ne davati, tako da se trbuh ne razboli.

Paracetamol je potrebno piti s barem pola čaše vode, po mogućnosti više, jer o tome ovisi njegova učinkovitost.

Ө Koliko dugo paracetamol u tabletama počinje djelovati?

Maksimalna koncentracija lijeka kada se primjenjuje opaža se nakon 30-40 minuta. Antipiretski učinak javlja se nakon 1,5-2 sata. Poluvrijeme paracetamola 2-4 sata.

Naravno, ako usporedite paracetamol i nurofen, onda se antipiretski učinak potonjeg pojavljuje brže, izraženiji je i traje dulje.

Ө Je li moguće naizmjenično mijenjati nurofen i paracetamol?

To je moguće, jer oni imaju različite aktivne sastojke, štoviše, pokušavam ih naizmjence izbjeći situaciju koju sam opisao na početku pregleda.

Što je uključeno u tablete paracetamola?

Preosjetljivost, oslabljena bubrežna funkcija, jetra, dijabetes melitus, krvne bolesti. Ne smiju ga koristiti starije osobe, djeca mlađa od 3 godine, žene tijekom trudnoće i dojenja.

Očito, ograničenje od 3 godine uzrokovano je oblikom otpuštanja, malo dijete neće progutati tabletu bez okusa.

Ө Više iz mog iskustva

Kad paracetamol ne djeluje?

Bilo je slučajeva da paracetamol ne djeluje, ili je učinak vrlo blag, a temperatura se brzo opet povećala. Bilo je to u trenucima jake vrućine kod djeteta mlađih od 40 godina (((

Negdje sam i naišla na informaciju da je vrlo važno piti pilulu s puno vode, o čemu ovisi učinkovitost lijeka.

Kada koristim paracetamol?

Paracetamol, posebno u obliku tableta, gubi na Nurofen suspenziji, potonji je prikladniji za upotrebu i djeluje brže, a učinak je produživi. Ali više puta sam koristio paracetamol, pokušavajući ga izmjenjivati ​​s nurofenom kako bih izbjegao teške situacije, kao što sam opisao na početku pregleda: noć, temperatura 39,5, nije jasno što učiniti... Istodobno sam pokušao davati paracetamol popodne, kada temperatura obično ne poraste visok kao noću, a paracetamol je učinkovitiji nego ne.

Preporučujem tablete paracetamola kao pomoć u borbi protiv visoke groznice djeteta.

Pregled ulja "Breathe", prirodnog lijeka za prevenciju prehlade.

Povratne informacije o Anaferonu. Moje iskustvo u svrhu liječenja, prevencije akutnih respiratornih virusnih infekcija i jačanja imuniteta. Foto upute za lijek.

Liječnici su upozorili na opasnost samo-lijeka paracetamolom tijekom pandemije koronavirusa

Liječnici su rekli da uzimanje paracetamola može dovesti do intoksikacije, oštećenja unutarnjih organa, tromboze i alergija. Ipak, nakon što je WHO najavio globalnu pandemiju koronavirusa, ovaj su lijek počeli kupovati u Rusiji, piše NEWS.ru.

Agencija za istraživanje farmaceutskih tržišta DSM Group izvijestila je da se prodaja paracetamola u Rusiji od 16. do 29. ožujka više nego udvostručila. U 2020. godini ljudi su kupili oko deset milijuna paketa proizvoda..

Terapeutkinja Lyudmila Lapa rekla je publikaciji da će s koronavirusom ovaj lijek samo pomoći sniziti temperaturu i ublažiti simptome boli. Na tjelesnim temperaturama ispod 38 - 38,5 stupnjeva, paracetamol se ne preporučuje: u ovom trenutku tijelo proizvodi protuupalne proteine.

Liječnik je također savjetovao da se ne liječi samima sebe i da ne pije lijek, na primjer, s glavoboljom. Paracetamol ni u kom slučaju nije bezopasan, a njegov toksični učinak može premašiti koristi. Predoziranje prijeti trombozom, oslabljenom mikrocirkulacijom, alergijama i upalom. Također, lijek djeluje na bubrege i jetru. Zbog toga je ovaj lijek kontraindiciran osobama s produljenom prehladom, oštećenjem bubrega i jetre..

NEVSKE VIJESTI 6. svibnja napisali su da je tijekom proteklog dana u Rusiji 173 tisuće ljudi testiralo na koronavirusnu infekciju. Tijekom cijelog razdoblja pandemije liječnici su proveli više od 4,6 milijuna studija.

Mogu li dati Nurofen nakon paracetamola za 30-40 minuta? Ako paracetamol nije vrlo učinkovit. Ili 2 sata čekanja?

Mame, je li moguće davati Nurofen nakon paracetamola u 30-40 minuta? Ako paracetamol nije vrlo učinkovit. Ili 2 sata čekanja?

51 odgovor

Barem za sat vremena. Iako je temperatura dobra. Nikad se ne gađam i nikoga ne savjetujem. Ali ako stvarno trebate, onda prije spavanja

Pa samo 40,5 i nekako ga želim spustiti na barem 39.

Zatim održavajte interval ibuprofena 6 sati, panadol 4...

Natalie SG hvala! Između njih, znam. Samo je panadol dao prije 40 minuta, a sada je pao sa 40,5 na 40,1.

Mi smo se pojavili i rekli su nam da ga možete dati čak i odmah, bolji je od 40. Zašto je temperatura toliko visoka? Što kaže liječnik? Možda dozu brojiš loše?

Nije tako zastrašujuće 40.5 moj sin je uvijek tako bolestan. Ako nema grčeva. Ali 3 dana i kao krastavac. Kad kucnete, onda kašalj koji curi iz nosa tjednima

Jeste li isprobale topli tuš? Nije hladno, naime ugodno -37 stupnjeva otprilike?

Ne još. Hvala ako ne uspije, pokušajte!

Tuš je stvar - brzo snižava temperaturu. Važno je da nije hladno, inače će se žile suziti i tempo će prestati padati

Plus duši! I gaćice i majica

Nakon 30-40 minuta možete dati.

U našoj zemlji suspenzije počinju djelovati tek nakon 2 sata ((pitao sam doktora, rekao je da je interval između lijekova bolji barem 2 sata. Spasila se trljanjem

Previše antipiretika može previše naglo smanjiti znoj

Zahvaliti! Također suočen. Sjedim ovdje i čekam)

Malo je vremena prošlo. Barem tri sata čekanja.

Između paracetamola i nurofena 3 sata?

Pa da. Potrebno je dati vremena za djelovanje na jedan lijek prije nego što daje drugi. Pa, ako temperatura padne, onda bar sat vremena

U našem drugom satu to tek stvarno počinje padati

Pričekajte i obrišite vodom. U Španjolskoj se savjetuje toplo kupanje. U kadu ulijete toplu vodu. Dakle 20 minuta. Počinje opadati. Provjereno. Počeo sam s temperaturom kupaonice vrlo toplom i doveden na toplo. Ali bez doktora to ne mogu savjetovati.

Kupka brzo smanjuje temperaturu. Glavna stvar je da bi voda bila ugodna.

Liječnik nam je rekao da nakon 1,5 sata možete dati, a do tada: otvorite prozore, skinite i obrišite vodom, dobro, sooooo puno za piti! I još: u čepićima antipiretičari djeluju brže. Ozdravi.

Pri temperaturama iznad 38,5, posude u rektumu se smanjuju i svijeća se jednostavno ne apsorbira

To je samo ako postoji vazospazam.

Koliko sam shvatio, ne, općenito pri takvoj temperaturi krvne žile se komprimiraju upravo u crijevima, moguće kao zaštitni mehanizam, tako da se toksini iz crijeva ne apsorbiraju. Bilo je to još i u videu Komarovskog, ali čini se da kao liječnik govori sve u znanosti

Ali istovremeno ostaje činjenica: svijeće djeluju brže od suspenzija i tableta + ne opterećuju želudac (najčešće gladan, tijekom bolesti)

Može proći 2,5 sata prije nego što proradi. Ako se obruši barem 0,5 - 1 stupanj, to znači da je dobro

Zahvaliti! Na 0,4 već izgubljeni. Navodno glumački.

Ako odmah date još jednu dozu, onda temperatura može naglo pasti, a to je vrlo loše. Grčevi mogu započeti. Zdravlje vama

Zahvaliti! Pričekat ću još malo! Čini se da je polako silazila nakon 40 minuta

Da, već 39,7 i odmah zaživio)))

Ali ne trebate brzo pucati, bilo koji lijek ne djeluje odmah.

Obično nakon 30 minuta dolazi do učinka. A onda je prošlo 40 i nekako je bilo bez rezultata...

Je li točno doziranje? Obično nakon pola sata počinje opadati.

Naš sirup Nurofen ne ranije od sat vremena kasnije

Obično dam manje, ali rezultat se pojavljuje i nakon 30 minuta. Tada je prošlo samo 30 i ništa. Sada je djelovao. Samo malo kasnije

@Irina sam jednom imala kad vrućina nije pala. Jako uplašen. A onda je liječnik objasnio: da je kod visokih bolje dati punu dozu (ali nekako je nisam dodao). I morate piti. Kada je dehidrirana, temperatura fizički teže pada. Isti je doktor pokazao: žličicom, svaku minutu gutljaj. Težak, ali vrlo učinkovit.

@ Annie hvala! S doziranjem, očito naš slučaj. Dao sam manje i nakon 30 minuta nije bilo učinka. Dodao sam potpunu dozu i počeo umiriti nakon 10 minuta. Istina, prilično sam spavao do 38. godine. Možda ako bih duže čekao, čekao bih s pola doze. Ali nekako me 40,5 malo uplašilo. I tako pije i jede kao da nije bolestan...

S jakom boli / temperaturom odmah dajem. Pa, prošlo je neko vrijeme, ako ne uspije. Općenito, Nurofen pomaže mom djetetu bolje

Jesu li vam ruke tople? Ako hladna četvrtina noshpa i trljanje kupke nije moguća

Nurofen se kontinuirano smanjuje u roku od dva sata, postepeno

Morate puno piti. Ako nema dovoljno tekućine, antipiretik ne djeluje.

Zagrijati za dobro

Jeftini paracetamol sada je u istom deficitu kao i maske s antisepticima. Ali ova se supstanca dodaje antipiretskim i protuupalnim lijekovima, tako da još uvijek postoji izbor. Naravno, nemoguće ih je jesti u šaci. To će dovesti samo do predoziranja i trovanja. Kako naglašava glavna specijalistica za zarazne bolesti Ministarstva zdravlja Rusije Elena Malinnikova, najvažnija stvar za pacijente je strogo pridržavanje preporuka liječnika..

"Samo liječnik može propisati lijek potreban određenom pacijentu i ponuditi učinkovite taktike liječenja", naglasila je Malinnikova..

Paracetamol i drugi protuupalni i antipiretski lijekovi koriste se isključivo za ublažavanje pacijentovog stanja: vrućica, slabost i bol u različitim dijelovima tijela. Poboljšanje dobrobiti događa se unutar jednog sata od trenutka primjene i traje 6-10 sati.

"Da bi uništili određeni virus, stanice ljudskog imunološkog sustava moraju biti povezane. Protuupalni lijekovi potiču ovaj proces", objašnjava farmakolog Orest Ibragimov. Istodobno, ne savjetuje uzimanje paracetamola na temperaturi nižoj od 38 stupnjeva. Podsjeća da je povišena tjelesna temperatura zaštitna reakcija tijela. Upravo u to vrijeme odvija se složen proces borbe protiv virusa. Nemoguće je snažno spustiti temperaturu.

Opasni paracetamol. Je li moguće umrijeti od popularnog lijeka protiv bolova?

Roszdravnadzor upozorio je Ruse na opasnosti paracetamola. Isti lijek protiv bolova i antipiretika, koji je vjerojatno poznat svima koji su ikada imali prehladu, gripu, SARS ili druge infekcije.

Na odjelu su zabrinuti da je lijek popularan, ali pacijenti o njemu znaju premalo. Šef Roszdravnadzor Mihail Muraško pozvao je liječnike da upozoravaju ljude na moguće komplikacije prilikom propisivanja paracetamola.

"U slučaju predoziranja i upotrebe lijekova poput paracetamola, komplikacija jetre i toksični učinak mogući su, stoga bi liječnici trebali upozoriti pacijenta prilikom propisivanja lijeka", rekao je Mikhail Murashko.

Takve neočekivane vijesti mogu upozoriti. Zašto se šef Roszdravnadzora iznenada sjetio ovog lijeka i odlučio upozoriti na njegovu opasnost? Razumjet ćemo što je paracetamol i može li nam naštetiti smrti.

Nažalost, postoje tužne vijesti vezane uz ovaj lijek. Dakle, američki liječnici saznao, da uzimanje paracetamola prijeti ženama s neplodnošću, a u trudnica može uzrokovati pobačaj. osim, prijavljeno je, da uporaba ovog antipiretika može dovesti do poremećaja u razvoju živčanog sustava u novorođenčadi.

Bez obzira na to, svi nastavljaju koristiti ovaj lijek..

- Paracetamol je sintetiziran prije 141 godinu. U početku se vjerovalo da lijek može uzrokovati krvne bolesti, ali 1947. američki su znanstvenici ove podatke odbacili, rekla je Anastasia Levchenko, liječnica iz mreže medicinskih centara Medical Center. - Sada ovaj lijek bez recepta (lijek protiv bolova - otprilike život), koji pripada skupini nesteroidnih protuupalnih lijekova, Svjetska zdravstvena organizacija prepoznaje kao vitalni lijek.

Na svim frontovima

Prema analitičarima Yandexa, paracetamol je jedan od tri vodeća među najpopularnijim drogama među korisnicima interneta. A prema analitičkoj kompaniji DSM Group, ovaj lijek u 2016. godini zauzeo je treće mjesto među najpopularnijim lijekovima protiv bolova.

Paracetamol pripada klasi analgetika, dok ima antipiretski i čak blagi protuupalni učinak. Zaista gotovo univerzalan lijek. Također je prilično operativan. Lijek počinje djelovati u roku od sat vremena nakon uzimanja - za lijek to se smatra vrlo brzim učinkom.

Neki ljudi, na prvi znak prehlade, počnu piti paracetamol za svaki slučaj. Liječnici podsjećaju da paracetamol nije sredstvo za sprečavanje gripe i prehlade. Ovaj lijek ne pojačava imunitet. A ako ga pijete kao vitamine iz bilo kojeg razloga, tada samo pokvarite zdravlje.

Indikacije za uzimanje paracetamola - bol (uključujući glavobolju i zubobolju, nakon opeklina i ozljeda), vrućica. Među kontraindikacijama koje su navedene u uputama su preosjetljivost na komponente lijeka (standardno upozorenje za sve lijekove), bolesti jetre i bubrega, anemija i alkoholizam.

Na ovaj popis liječnici dodaju treće tromjesečje trudnoće i razdoblje dojenja. Usput, za djecu gotovo da i nema ograničenja uzimanja ovog lijeka. Jedino - za djecu mlađu od 12 godina preporučuju se tekući oblici paracetamola (na primjer sirupi), a ne tablete.

Sad o nuspojavama. Prilikom uzimanja paracetamola može se pojaviti alergija u obliku osipa ili angioedema (povećanje lica ili udova). Mučnina je moguća, uz produljenu upotrebu - upala jetre i bubrega. Mogu se pojaviti krvarenja, anemija (sniženi hemoglobin u krvi), agranulocitoza (smanjenje razine bijelih krvnih stanica u krvi), trombocitopenija (nedostatak trombocita u krvi).

Paracetamol kao cjelina "prijateljski je" s mnogim drugim lijekovima - to jest normalno se apsorbira ako uzimate nešto drugo. Ali liječnik će vam reći točno o ispravnoj kombinaciji. Obavezno spomenite sve lijekove koje već uzimate kada liječnik propiše paracetamol. Tako možete izbjeći neugodna iznenađenja.

U međuvremenu, bez liječnika, s punim povjerenjem se može reći da je paracetamol definitivno nemoguće uzimati istodobno s alkoholom. Evo izvoda iz upute za lijek: "Da bi se izbjeglo toksično oštećenje jetre, paracetamol se ne smije kombinirati s alkoholnim pićima, a treba ga uzimati i osoba sklona kroničnom konzumiranju alkohola.".

Zapravo, glavna opasnost paracetamola je ta što se lijek gotovo u potpunosti prerađuje u jetri. Ako ovom tijelu date previše stresa, njegove će se stanice jednostavno raspasti.

- Predoziranje paracetamola može uzrokovati smrt jetrenih stanica. Stoga nekontrolirani unos ovog lijeka u visokim dozama i dugotrajno može dovesti do hepatitisa i ciroze jetre ", objasnila je Anastasija Levčenko, liječnica opće prakse u medicinskom centru Medskan.

Uputa za paracetamol navodi takve simptome predoziranja: blijedost kože, anoreksija, mučnina, povraćanje, hepatonecroza (smrt jetrenog tkiva). Kao tretman, upute nude ispiranje želuca i aktivni ugljen. Ali očito je da u slučaju nekroze jetrenog tkiva jednim ugljenom malo vjerovatno da će se spasiti - ako se odmah ne posavjetujete s liječnikom, tada osoba može umrijeti od unutarnjeg krvarenja.

Zašto platiti više?

U svijetu postoje stotine lijekova koji uključuju paracetamol. Među najpopularnijim u našoj zemlji su Teraflu, Fairvex, Rinza i mnogi drugi.

- Pacijenti obično uzimaju sve te lijekove protiv prehlade i gripe. Osim paracetamola, ovi lijekovi uključuju još nekoliko komponenti. Najnekodljiviji od njih je vitamin C, a ostatak su kemijski elementi treće strane koji u stvari nemaju terapijski učinak “, objasnila je pedijatrica Anastasia Pribylnova. - Odnosno, samo će paracetamol izliječiti od svega toga, ostalo će ukloniti maksimalne simptome, ali ovo nije liječenje. U ovom se slučaju jednostavan paracetamol u ljekarni može kupiti za 10 rubalja, a cijena za paket lijeka s njegovim sadržajem doseže nekoliko stotina rubalja.

Općenito, liječnici o paracetamolu razgovaraju vrlo mirno: ako slijedite sve preporuke, ne kršite doziranje i uzimajte lijek samo u slučajevima kada stvarno postoji potreba, tada će sve biti u redu.

Paracetamol je počeo nestajati iz moskovskih ljekarni

Većina antipiretskih lijekova bez recepta nije bila dostupna za prodaju 23. ožujka na mrežnom resursu Zdravcity za naručivanje lijekova i proizvoda za zdravlje i ljepotu (CV Protek projekt).

Dauren Abeuov, šef odjela za elektroničku trgovinu u CV Protek, nije objasnio razloge nedostatka lijekova, rekavši samo da internetski resurs nema problema s opskrbom antipiretskim i protuupalnim lijekovima. Prema njegovim riječima, od 2. do 8. ožujka prodaja antipiretskih i nesteroidnih protuupalnih lijekova povećala se za 790% u novčanom iznosu u odnosu na prethodni tjedan. Od 16. do 20. ožujka - za 181%.

Najpopularniji je paracetamol. Najjeftiniji paracetamol i niz popularnih lijekova s ​​ovim aktivnim sastojkom (eferalgan, panadol) nisu bili u najvećoj ruskoj internetskoj ljekarni apteka.ru. Paracetamol je također bio prisutan u segmentu niskih cijena na eapteka.ru.

Vlasti će resetirati uvozne carine na lijekove i ukloniti ograničenja na njih na aukciji

Predstavnici apteka.ru, kao i najvećih mreža - Rigli, Erkafarma, 36.6, Stolichek, Neofarma i Asny, nisu odgovorili na zahtjeve. No, prema njihovim vrućim linijama, u većini ljekarni paracetamol je bio odsutan 23. ožujka.

Prema internetskim stranicama Neofarma, paracetamol se mogao uzimati samo u ljekarnama: najjeftiniji je bio u tri točke u više od 100. Prema navodima operatora pozivnog centra ovog lanca ljekarni, 200 mg broj 10 paracetamola uopće nije dostupan u moskovskim ljekarnama Neopharm, a u ostalim doziranjima - u pojedinačnim točkama. Slična je situacija zabilježena u ljekarnama Stolichki. Operator pozivnog centra ove mreže primijetio je 23. ožujka odsutnost ekstratab paracetamola, lijek u dozi od 200 mg br. 10 i 500 mg br. 20 postojao je samo u nekoliko ljekarni. Paracetamol 500 mg br. 10 mogao se kupiti samo u ljekarnama.

Najjeftiniji paracetamol od 200 mg br. 10 za večer 22. ožujka nije bio ni u moskovskim ljekarnama 36,6 i Gorzdravu. O tome su izvjestili dopisnika Vedomosti od strane operatora pozivnih centara mreža. Njihov kolega iz Asne rekao je da je paracetamol "samo u ograničenom broju ljekarni", a porast potražnje za lijekom počeo je nedavno. Paracetamol u tri najpopularnije doze - 200 mg, 500 mg i ekstratab - pronađen je u samo šest Asna ljekarni širom Moskve.

„Herojski pljeskati, poput Pavka Korčagina, u tifusu, a istovremeno ne uzimati lijekove - neću vam dati takvu preporuku. Uhvati me na riječi: da, uzmi ako imaš lošu toleranciju topline. Ali istodobno, zapamtite da je antipiretik lijek, što znači da može biti bezopasan. Isti paracetamol, ako ga pijete više od 4 g dnevno nekoliko dana, može dovesti do zatajenja jetre. U svakoj je situaciji potreban razuman pristup. " 19. ožujka 2020. intervju o koronavirusu s internetskim časopisom Moskvich