Glavni / Dijagnostika

16 bolnih bodova, udaraca koji će poraziti počinitelja

Dijagnostika

Svima sposobnost da se brine za sebe neophodna je svima. Ako niste borilački umjetnik, onda će vam ova varalica dobro doći..

Napadani ste, započela je tuča, prijeti zdravlju, pa čak i životu - morate se spasiti. Prije svega, usmjerite se na najosjetljivije dijelove tijela: oči, uši, nos, prepone. Postoje i druge ranjivosti u kojima kosti nisu zaštićene živčanim završecima i unutrašnjim organima. Ali zapamtite: ti napadi mogu dovesti do ozbiljne štete, pa čak i do smrti neprijatelja. Koristite ih samo ako ste stvarno u ozbiljnoj opasnosti..

1. Baza lubanje

Takav udarac može uzrokovati oštećenje kralježnice. Primjenjujte ga samo kao krajnje sredstvo.

2. Bubrezi

Nakon takvog udarca, neprijatelj će osjetiti oštru bol u leđima i trbuhu. Za maksimalan učinak usmjerite se prema točkama na stranama gdje završavaju rebra..

3. kokciks

Posljednji kralježak kralježnice je mali i krhki. Ako ga oštro udarite vrhom prtljažnika pod pravim kutom, može se slomiti. Istovremeno napadača čeka napad nevjerojatne boli koji zrači u donji dio leđa i noge.

4. Čeljusni zglob

Udarajući protivnika točno ispod uha, možete mu slomiti čeljust. Češće nego ne, ovo odmah završava borbu..

5. Vrat sa strane

Ovaj hit ne samo da izgleda spektakularno na ekranu - on stvarno djeluje. Oštro pogodite protivnikov vrat sa strane: karotidna arterija nalazi se tamo. Takvim udarcem dodirnite vagusni živac, a to će dovesti do jake vrtoglavice, a u nekim slučajevima čak i do gubitka svijesti.

6. Baza grla

Tu je dušnik - jedno od najosjetljivijih mjesta u tijelu. Čak i lagani udarac dušnika može oštetiti grkljan i dovesti do gušenja. Udarite ovo mjesto samo kao krajnje sredstvo i ne zaboravite na posljedice.

7. Pazuhe

Oštar udarac u pazuh oslabit će napadačevu ruku, a to će ga učiniti ranjivijim.

8. Sunčev pleksus

Ovo je mjesto na kojem sternum završava i počinje želudac. Dobar udarac ili udarac sunčevog pleksusa uzrokovat će da se protivnik savije na pola.

9. Mjehur

Bol od takvog udarca ne ide jako dugo. A ako je mjehur pun, tada će se i isprazniti.

10. koljena

Ligamenti i tetive koji drže zglob koljena na mjestu neće izdržati oštar bočni pomak. Usmjerite nogu da pomaknete koljeno i rastrgnete ligamente. Ovo će imobilizirati napadača.

11. gležnjevi

Ako stopom stopite na protivnikov gležanj, možete oštetiti zglob i tetive. Pogotovo ako nosite teške cipele.

12. prepona

Svi znaju što će to dovesti. Opet bol i bol.

13. Brada

Od udarca u bradu možete izgubiti svijest. S takvim udarcem glava se okreće tako naglo da se mozak doslovno trese.

14. viski

Snažan udarac u sljepoočnicu uzrokovat će vam gubitak svijesti i može uzrokovati ozbiljne ozljede mozga..

15. nos

Lako je slomiti nos Krvarenje i bol od loma zaustavit će većinu napadača. Uz to se prilikom udara aktivira nazolakrimalni kanal, što neprijatelja dezorijentira.

16. Oči

Udaranjem u oči ili snažnim pritiskom na oba možete trajno oduzeti osobi vid. Koristite ovu tehniku ​​samo kao krajnje sredstvo. Dovoljno je malo pritisnuti oči, zbog čega će se mnoge suze isticati. I imat ćete priliku pobjeći dok napadač ne vidi ništa.

Puhati u hram: moguće posljedice, prva pomoć. Zašto osoba umire od udara u hram?

Kako pružiti prvu pomoć ozlijeđenoj osobi

U slučaju kada je osoba bila teško udarana u sljepoočnicu i nakon toga ima glavobolju, odmah trebate nazvati hitnu pomoć.

Dok liječnici putuju, morate pokušati sami pomoći žrtvi:

 1. Okrenite osobu na bok, lagano podižući glavu i ramena. Takvi postupci pomoći će u sprečavanju da se žrtva uguši na povraćanje..
 2. Najvažnije je osigurati da se osoba ne kreće, jer glava treba ostati u početnom položaju.
 3. Nakon udara u hram, led treba nanijeti na područje modrica kako ne bi vršio pritisak na područje hematoma. To bi se trebalo učiniti i s izbočinama koje se pojavljuju..

U slučaju da žena udari u glavu i ima ranu od krvarenja, trebate upotrijebiti vodikov peroksid i liječiti mjesto udara.

Ako je udarac bio jak, odmah nakon ozljede, prije nego što je stigla hitna pomoć, žrtvi možete pružiti sljedeću pomoć:

 1. Stavite osobu na njihovu stranu ili tako da su ramena i glava malo podignuta. To će spriječiti situaciju u kojoj se žrtva može udaviti povraćanjem..
 2. Pazite da se osoba ne miče. Vrat treba biti u istom položaju i ne okretati se..
 3. Ako je hram oštećen, morate pažljivo pričvrstiti nešto hladno, ali ni u kojem slučaju ne klikajte na ozlijeđeno mjesto. Isto vrijedi i za izbočine i mutne modrice..

Ako postoje ogrebotine na krvarenjima, preporučljivo je tretirati ih otopinom furatsiline ili hidrogen peroksida.

Nitko od ljudi nije osiguran od ozljede. Svatko može, na primjer, posrnuti i pasti, udariti glavom. Ali gotovo svaki udarac u glavu na određeni način utječe na stanje tijela, može izazvati razvoj opasnih patologija. Dakle, udarac u hram može imati nepredvidive posljedice, čak i smrt.

Simptomi i znakovi

Posljedice oštećenja vremenske regije ne mogu se pojaviti odmah. Prvi simptomi se ponekad pojavljuju nakon dva ili tri dana. Osoba osjeća glavobolju, koju je lako zaustaviti tabletama protiv bolova. Ali ponekad se može pojačati, lijekovi prestaju pomagati, pojavljuje se tinitus. S vremenom se bol osjeća u vremenskoj regiji, pojavljuju se problemi u funkcionalnosti vrata, pojavljuju se modrice ispod očiju, oslabljen vid, govor.

Sljedeći znakovi trebaju upozoravati:

 • Dugotrajne glavobolje koje ne nestaju tri dana.
 • Nemogućnost uklanjanja boli lijekovima.
 • Buka u ušima.
 • Nedostatak koordinacije pokreta.
 • Oštećenje vida.
 • Fotofobija.
 • Pojava napadaja, halucinacije.

Ako se odmah nakon udarca u hram posljedice počnu ispoljavati, morate hitno pozvati hitnu pomoć.

Dijagnostičke mjere

Čak i uz lagani udarac u hram, posljedice mogu biti nepredvidive. Stoga se preporučuje pregledati od strane stručnjaka poput terapeuta, neuropatologa, kirurga. Samo-lijek je strogo zabranjen..

Liječnik treba ukloniti rizik od nastanka opasnih ozljeda. Uraditi ovo:

 1. X-zraka kosti glave.
 2. CT ili MRI mozga (cijena u različitim klinikama može lagano varirati) kako bi se isključili unutarnje krvarenje i hematom, otkrili promjene u mozgu, dijagnosticirali komplikacije.

Liječnik također provodi studiju vida i sluha, taktilne senzacije, koordinaciju pokreta, ravnoteže, reflekse.

U nekim slučajevima liječnik može pustiti žrtvu kući pod nadzorom rodbine. Rođaci bi trebali nadgledati pacijenta jedan dan, dok bi oni povremeno trebali buditi žrtvu kako bi utvrdili da li se normalno budi. Simptomi potresa kod odraslih i liječenje su međusobno povezani. Ako se pojave ili pogoršaju neugodni simptomi, potrebna je hospitalizacija.

Budući da je pod kućnim nadzorom, pacijent treba promatrati odmor u krevetu, izbjegavati pretjerano naprezanje i fizičku aktivnost, ne opterećivati ​​vidne organe.

Komplikacije i posljedice

Udar u hram može imati sljedeće posljedice:

 • Mentalni i autonomni poremećaji.
 • Oslabljen osjet, rehe, vid i sluh.
 • Ograničenje mobilnosti.
 • Oštećena memorija, svijest.
 • Parkinsonov sindrom, epilepsija.
 • Cerobralna atrofija.
 • Vaskularne lezije.
 • Sekundarna infekcija.

Modrice očne jabučice ili bilo kojeg drugog dijela glave mogu imati ozbiljne posljedice. Primjećuju ih snažni udarci, nepravilna ili neblagovremena pomoć specijalista. Najčešće uključuju:

 • Depresivna stanja.
 • Oštećenje sposobnosti za rad. Glavni razlog za to je traumatična astenija.
 • Nemogućnost koncentracije.
 • Česta nesanica.
 • Problemi s pohranjivanjem informacija.
 • Akutna reakcija tijela na promjenu vremena.
 • Povećana razdražljivost.
 • Česte migrene i glavobolje.

Važno je razumjeti da se posljedice nakon modrice ne mogu pojaviti odmah, već nakon nekoliko tjedana ili mjeseci. Ovo je glavna opasnost od udarca frontalnog, parietalnog, okcipitalnog i temporalnog dijela.

Dobiti modricu na glavi vrlo je jednostavno. U mnogim slučajevima ozljeda je blaga. Međutim, ako postoji barem jedan alarmantni simptom, trebali biste potražiti pomoć stručnjaka.

prevencija

Udaranje u hram može imati opasne po život posljedice. U tom je području mozak najosjetljiviji, jer je temporalna kost prilično tanka (dva milimetra). Liječnici preporučuju da poduzmete mjere opreza. Ne bavite se svađama, izbjegavajte ekstremne hobije. Posebno je potrebno pažljivo pratiti djecu, jer su oni najviše skloni ozljedama glave.

Ako se modrica ipak dogodi, morate odmah pozvati ekipu hitne pomoći. Učinci modrice možda se neće pojaviti odmah, ali nakon nekoliko dana, stoga je važno podvrgnuti pravodobnoj dijagnozi i započeti terapiju kako bi se smanjio rizik od razvoja opasnih posljedica.

Modrice na glavi ozljede su najčešće posljedica pada ili udara tupim predmetom. Često se takve ozljede opažaju kod mladih..

Čak i kad nema simptoma, zanemarivanje ozljeda glave se ne preporučuje, jer mogu biti opasne po ljudsko zdravlje i život..

Ozljede mogu prouzročiti frakturu baze lubanje, potres mozga i druge neugodne komplikacije, zbog čega morate znati što učiniti s ozljedom glave, te po potrebi pružiti prvu pomoć.

Klasifikacija

Ozljeda može biti otvorena, tj. Promatraju se oštećenja na koži, trpe i žile. Ako je ozljeda prodorna, tada je pogođena tvrda školjka mozga, ponekad se dijagnosticira fraktura baze lubanje - jedna od najopasnijih ozljeda.

S zatvorenim ozljedama koža nije ozlijeđena. Identificirane su sljedeće skupine oštećenja mozga:

 • potres mozga je blagi stupanj traumatične ozljede mozga, čija manifestacija nestaje nakon nekoliko dana, nema simptoma vaskularnog oštećenja, a funkcionalni poremećaji su reverzibilni. Modrica je ozbiljnija lezija, s njom se može primijetiti oštećenje mozga. Manifestira se takvim simptomima kao što su mučnina, povraćanje, blanširanje kože, oticanje tkiva, bol.
 • stiskanje zahvaćenog područja mozga (strani predmet, hematom, zrak, fragment kosti);
 • krvarenje u subarahnoidni prostor (šupljina između arahnoida i pia maternice);
 • difuzno oštećenje.

Teška ozljeda mozga može biti rezultat kombinirane ozljede..

S ozljedom glave moguće su 2 vrste modrica:

 1. Ozljeda mozga.
 2. Modrica mekih tkiva glave.

Ponekad ozljeda prati krvarenje. Često je to popraćeno lomovima koštanog tkiva lubanje.

Vrste štete identificirane su ovisno o lokaciji:

 • modrica okcipitalnog dijela glave;
 • oštećenja temporalne regije;
 • modrica prednjeg dijela glave;
 • lezija parietalnog režnja.

Promjene koje se događaju u mozgu uslijed modrica dijele se na primarne i sekundarne. Primarni su uzrokovani traumom, a sekundarni uzrokovani pogoršanjem prehrane tkiva i povećanjem intrakranijalnog tlaka, pojavom edema i hematoma.

U slučaju ozbiljnih ozljeda, ponekad se dijagnosticira modrica od nekoliko dijelova mozga..

Kod djeteta s modricama mekih tkiva glave pojavljuje se kvržica. Međutim, kao posljedica udarca moguće su i ozljede mozga, čije se posljedice mogu pojaviti već u odrasloj dobi, nakon 40 godina ili kasnije. Stoga, čak i ako se kvrga pojavi tek nakon udara, preporučuje se potražiti liječničku pomoć.

Glava ima različite režnjeve, što vam omogućuje da klasificirate ozljedu:

 • Nagnječeno čelo.
 • Nape modrica.
 • Konfuzija hrama.
 • Oštećenja parietalnog režnja, forniksa ili baze lubanje.

U većini slučajeva dolazi do oštećenja okcipitalnog ili frontalnog režnja. Manje često promatrana trauma parietalne regije. Oštećenja temporalnog dijela javljaju se najmanje često. Najrjeđi i istodobno komplicirani slučajevi su kada se opaža velika oštećenja koja pokrivaju nekoliko režnjeva glave.

Ovisno o težini ozljede, ozljeda se klasificira na sljedeći način:

 • Blaga ozljeda.
 • Oštećenja kože.
 • Ozljede čeljusti.
 • Lezije lubanje i mozga.

Prema međunarodnoj klasifikaciji bolesti ICD 10, kod klasifikatora uključen je u S00-S09. Specifični klasifikator ovisi o težini oštećenja. Šifra S00 - površne ozljede glave koje ne uključuju potres mozga, ozljede orbite i očiju na licu.

Otvorena rana glave odnosi se na S01, prijelom lubanje - S02. Ostale neodređene rane vlasišta odgovaraju klasifikatoru S09.

Što možete učiniti za poboljšanje kvalitete spavanja??

1. Vaš jastuk treba biti dovoljno čvrst da kralježnicu drži ravno.

2. Morate popuniti prostor između vrata i madraca kako biste zadržali glavu i vrat u neutralnom položaju..

3. Ako vas boli rame, pokušajte staviti jastuk ispred tijela i staviti ruku na njega. To će pomoći ublažavanju boli..

4. Kako biste izbjegli ili se riješili bolova u kukovima, pokušajte staviti jastuk između koljena kako bi bokovi bili ravni.

5. Da biste izbjegli progib grudi, pokušajte staviti mali jastuk ispod njega tako da se ligamenti ne rastegnu. Ili samo spavaj na leđima.

6. Ako se ujutro probudite sa otečenim licem i oteklinama ispod očiju i dubljim borama nego sinoć, trebali biste promijeniti položaj spavanja. Spavanje na leđima može spriječiti neželjeni kontakt vašeg lica s jastukom..

7. Dobar madrac najvažnija je stvar kada je u pitanju zdrav i miran san. Ako spavate na boku, trebate odabrati madrac s dobrom potporom za ramena i bedra od srednje do visoke krutosti. Pjenasti madraci i madraci koji se mogu sjetiti svog položaja tijela (viskoelastični) su najbolje opcije, jer su vrlo učinkovite za uklanjanje tlaka.

Naravno, bol i oteklina mogu uzrokovati druge uzroke. Stoga nemojte odmah razmišljati o pozi za spavanje, možda je problem potpuno drugačiji, a pogrešna poza samo pogoršava situaciju.

Oteklina, na primjer, može biti uzrokovana pijenjem velikih količina vode prije spavanja i / ili jedenjem slane i začinjene hrane.

U svakom slučaju, spavajte na način koji je ugodan za vaše tijelo, kako biste izbjegli bilo kakve posljedice..

Kažu da se udarac čelom može smatrati najsigurnijim, budući da je prednja kost vrlo tvrda. Ali udarci na čelu često su praćeni modricama i oteklinama..

 • Podignite dijete i procijenite mjesto modrice
 • Ako ima kvrga, pričvrstite led ili nešto hladno
 • Ako postoji disekcija, tada liječite ranu peroksidom ili sjajno zelenom bojom.
 • Ako nema vidljivih modrica, promatrajte stanje djeteta.
 • Ne dopustite bebi da trči i igra aktivne igre. Možete ići u šetnju vani, ali to košta manje trčati i aktivirati se. Šetnja bi trebala biti mirna
 • Nemojte dopustiti da vaše dijete spava odmah nakon modrice. Odvratiti ga, igrati mirne igre
 • Ako osjetite simptome anksioznosti, obratite se liječniku.
 • povraćanje
 • Mučnina
 • Stalni trzaji
 • Mamurluk

Nakon što se ozlijedite, morate obratiti pažnju na prirodu boli u glavi. Trebate se brinuti u sljedećim slučajevima:

 1. Dugo me boli glava nakon moždanog udara, a sindrom ne odlazi nekoliko dana.
 2. Bol je toliko jaka da ni analgetici ne pomažu.
 3. Ripple jasno odlazi u hram ili uzrokuje zujanje u ušima.
 4. Vrat postaje otečen ili se teško okreće u stranu.

Znakovi koji prate glavobolju mogu upućivati ​​na potres mozga:

 • vrtoglavica;
 • gubitak svijesti;
 • zamračenje u očima;
 • zamagljen vid;
 • nekoherentan govor;
 • mučnina i učestalo povraćanje;
 • jaka slabost;
 • modrice ispod očiju.

Posttraumatska glavobolja

Kliknite Igraj za prikaz

Sa potresom kod osobe mogu se pojaviti halucinacije, konvulzije i dezorijentacija u prostoru. Često je poremećena koordinacija pokreta, pojavljuje se povećana razdražljivost i akutna reakcija na jarko svjetlo ili glasan zvuk.

Ako je osoba izgubila svijest, ali se probudi, osjeća se dobro, još uvijek morate posjetiti liječnika i biti pregledani. Nakon ozljede postoji rizik od hematoma, puknuća krvnih žila, upale i nakupljanja cerebrospinalne tekućine.

Posjet bolnici je obavezan ako je udarac teškim predmetom pao na sljepoočnicu. Posljedice mogu biti vrlo ozbiljne, ponekad i nepovratne ako ne započnete kirurško liječenje.

Opasne situacije u kojima je oštećen vrat ili leđa. Oštećeni ili dislocirani kralješci mogu začepiti krvne žile koje opskrbljuju krv u glavi i uzrokovati jaku bol.

Dakle, čovjek je uređen da je najosjetljiviji dio glave temporalna regija.

Ako je osoba udarila u sebe ili ga udarila u hram, tada postoji rizik od potresa, gubitka svijesti. Ali ako profesionalni pobijedi, onda bi to bilo kobno.

Postoji popis glavnih patologija koje se mogu razviti nakon modrice temporalne regije. Oni su kako slijedi:

 1. Paraliza udova.
 2. napadaji.
 3. Pojava aneurizme.
 4. Razvoj akutne hemoragije u mozgu.

Slab udarac u hram očituje se blagim bolom, koji se može zaustaviti sam, uz pomoć lijekova i privremenog odmora.

U slučaju da vam glava, točnije hram, sve više boli nakon udarca, tada morate odmah pozvati hitnu pomoć.

Nakon ozljede glave, osoba treba pažljivo proučiti prirodu boli. Morate ići u bolnicu kada se primijete sljedeći simptomi:

 1. Dugotrajne glavobolje koje ne nestaju nekoliko dana.
 2. Bol ne prestaje kod jakih lijekova protiv bolova.
 3. Ripple u hramu ili tinitusu.
 4. Osjećate opušten vrat ili bol kada okrenete glavu u stranu.

Simptomi potresa uključuju sljedeće simptome: jaka vrtoglavica, nesvjestica, tama u očima, problemi s vidom i govorom, povećana slabost, modrice ispod očiju i mučnina praćena povraćanjem.

Da bi postavio dijagnozu, liječnik mora pažljivo pregledati pacijenta, pregledati mu lice i usnu šupljinu, palpirati tkiva i lubanju.

U slučaju da postoji sumnja na lom kosti, specijalist propisuje radiografiju.

Ovo je alarmantan simptom, jer pospanost ukazuje na ozljede..

Vrste ozljeda glave:

 • Potres. To je najlakši stupanj ozljede, jer nema posebnih poremećaja u funkcioniranju mozga. No neke stanice slabo rade. Nakon nekoliko dana stanje se vraća u normalu. Bez posljedica.
 • Modrica mozga. U ovom slučaju oštećuju se unutarnja tkiva koja zahtijevaju liječenje. Za obnovu mozga djetetu je potrebna pomoć liječnika.
 • Kompresija mozga Ovo je najopasnija ozljeda, jer postoji visoki pritisak unutar lubanje, što dovodi do periodičnog gubitka svijesti. Zahtijeva medicinsku intervenciju.

Što učiniti ako se dijete dugo ne probudi:

 • Trebate ga pokušati probuditi
 • Dijete često izgubi svijest u snu i može potpuno prestati disati
 • Ako primijetite da dijete ne diše, nazovite hitnu pomoć i provedite postupke oživljavanja.
 1. Podignite dijete, pregledajte frontalno područje na otvorene rane, promjene u obliku lubanje.
 2. Udaranje oštrim predmetom, beba može zadobiti rane na čelu i obilno krvarenje. U tom je slučaju vrijedno nazvati hitnu medicinsku njegu i istodobno primijeniti zavoj pod pritiskom ili zavojiti glavu sterilnim zavojima.
 3. Prije dolaska liječničke skrbi smirite se i ne paničite. Zabilježite promjene u djetetovom ponašanju, približnu količinu gubitka krvi, obavijestite liječnika ako povraća.

  Nikakve tablete se ne smiju davati samostalno..

 4. Je li dijete udarilo čelo u kut radne površine, a "ogromna" kvrga se izvukla? Najčešće se naziv "kvrga" odnosi na potkožni hematom, koji se mogao pojaviti kada je dijete snažno pogodilo čelo i posuda bila oštećena, ali koža je ostala netaknuta. Venska krv najčešće izlazi i nakuplja se ispod kože. Ovisno o veličini hematoma i dobrobiti djeteta, prva pomoć će biti drugačija.

S malim hematomom i nesmetanim općim stanjem djeteta, možete primijeniti hladnoću.

To može biti meso ili knedle koji se izvade iz zamrzivača i na kratko nanose na bebinu kožu čistim ručnikom ili gustom krpom..

Obično oko dvije do tri minute, nakon čega slijedi pauza od pet minuta.

Hladan predmet može uzrokovati prekomjerno hlađenje kože, a dijete će osim hematoma dobiti i smrzavanje!

Odmah potražite liječničku pomoć ako:

 • hematom je velik, izaziva zabrinutost i plač djeteta, dijete ne dopušta dodirivanje oštećenog područja;
 • dijete nakon kratkog plača i pojave kvržice brzo zaspi, ne probudi se pokušavajući ga probuditi.

Nemojte samostalno manipulirati ranjenim područjem, ne nanosite masti i ne probijajte, ne dajte tablete protiv bolova ili tablete..

U prvih nekoliko sati nakon što dijete udari u čelo, može ga poremetiti vrtoglavica, dvostruki vid. Mlađa djeca će trljati oči, pokušajte ne okrenuti glavu.

Pokušajte ne uznemiravati dijete tijekom ovog razdoblja. Preporučljivo je učiniti bez igara na tabletu i gledanja crtića. Potrebno je osigurati vizualni mir i djetetu napraviti hladan oblog na čelu.

To se često događa. Najčešće se to događa s djecom do jedne godine. Otprilike 3-5 mjeseci beba se već zna prevrtati. To je razlog zašto se ne može ostaviti sama na sofi ili krevetu. Ako je dijete palo i udarilo u glavu, promatrajte njegovo stanje. Ako je ustao i nije vrisnuo, onda je sve u redu. Tijekom dana trebate biti pažljivi prema djetetu.

 • Letargija, dijete stalno spava
 • Anksioznost i mučnina
 • Povraćanje i mučnina

To je prilično opasno, jer može uzrokovati razvoj hematoma mozga. Kako bi se spriječilo pogoršanje stanja, potrebno je promatrati dijete i ukoliko postoje odstupanja u ponašanju, hitno ići liječniku.

 • Priložite led ili hladno
 • Tretirajte mjesto ozljede antiseptikom
 • Pokušajte ostati mirni, ali budite budni
 • Povraćanje, mučnina
 • Vrtoglavica
 • grčevi u želucu
 • Gubitak svijesti
 • izljevi bijesa

Doktor Komarovsky vjeruje da djeca često udaraju po glavi. U dobi do jedne godine 80% svih padova i glavobolja prođe bez traga i ne zahtijevaju intervenciju liječnika. Ako je dijete palo, malo plakalo i smirilo se, onda nema razloga za brigu. Morate osigurati mirne igre i pratiti status.

Uznemirujući simptomi, prema Komarovskom:

 • Povraća više puta
 • Poremećena koordinacija pokreta
 • grčevi u želucu
 • Pogoršanje govora
 • Gubitak svijesti
 • Kršenje osjetljivosti jednog od udova
 • Nakon udarca u glavu, ispod očiju pojavljuju se modrice
 • Izolacija krvi ili bezbojne tekućine iz ušiju ili nosa.
 1. Ako nos krvari nakon udarca, ne bacajte djetetovu glavu natrag. Zašto? Jer trebate znati koliko je krvi izgubilo dijete u slučaju da krvarenje nije prestalo dugo vremena kako bi se pružila odgovarajuća medicinska njega i izbjegli štetni učinci.
 2. Položite na ravnu površinu. Tako da se dijete ne boji vrste krvi, možete unijeti sterilni gazni ubrus u vanjski nosni prolaz.

  Ne treba pokušavati gurnuti bris gaze što je dublje, tako da se kasnije, bez dodatnih trauma na sluznici, može ukloniti. Preporučljivo je ne koristiti pamučnu vatu ili pamučne jastučiće, jer ćete morati "otkinuti" pamučni jastučić natopljen krvlju sa stijenke nosa, a vlakna pamučne vune mogu pogoršati regeneraciju (oporavak) sluznice. Ako dijete ima bolesti zgrušavanja krvi, potrebno je kontaktirati medicinsku ustanovu. Oni će pomoći u zaustavljanju lijekova u krvi.

 3. Nakon što je krv prestala teći i dijete je spremno za nove podvige, nemojte dopustiti bebi da se prenapregne, pratite tjelesnu temperaturu. Nema potrebe da se ispuše krvni ugrušak ili ispere nos, dajte posudama vrijeme da se oporave. U prva dva do tri dana nakon što dijete pogodi, toplinski postupci su nepoželjni - kupka, sauna, kupka.
 • uzimanje lijekova;
 • izvođenje akupresure;
 • uporaba narodnih lijekova;
 • dobar odmor;
 • regulacija prehrane.
 • stavite hladno na mjesto udara, to će omogućiti smanjenje boli i oteklina, zadržati nekoliko sati, ali izbjeći hipotermiju.
 • žrtva mora biti položena na vodoravnu površinu, što će omogućiti izbjegavanje drugog pada zbog slabosti i vrtoglavice;
 • bez obzira na težinu stanja, isporučiti žrtvu u bolnicu ili pozvati tim hitne pomoći;
  isključiti unos vode, hrane i lijekova;
 • s hematomom nanesite kompresivni preljev;
 • ugrijani oblozi za alkohol mogu se koristiti tek nakon nekoliko dana.

Dijete je udarilo u glavu i otvorilo se povraćanje: što učiniti, što tražiti, prva pomoć, posljedice

U slučaju ozljede glave kod djeteta mora se pružiti prva pomoć, također se mora imati na umu da se simptomi kod djece ne mogu pojaviti tako jasno kao u odraslih.

Komplikacije mogu biti različite, to ovisi o mjestu i težini ozljede. Lagane ozljede nestaju same od sebe u kratkom vremenu. S ozbiljnim oštećenjima nije isključen razvoj sljedećih komplikacija:

 • budna koma (apalski sindrom) - pacijenti su svjesni, ali nisu u stanju odgovoriti na ono što se događa, potpuno su ravnodušni prema ljudima i predmetima oko njih. Postoji samo reakcija na bol;
 • pareza - djelomični gubitak motoričke funkcije.
 • cista mozga;
 • moždani apsces - stvaranje šupljine s gnojom s razvojem upalnog procesa;
 • ICH, ili sindrom intrakranijalne hipertenzije, je povišen intrakranijalni tlak;
 • stalna glavobolja - ne odlazi šest mjeseci ili više;
 • meningitis je upalni proces u membrani mozga;
 • razvoj sekundarne epilepsije;
 • smrt ili invaliditet nisu isključeni u teškim ozljedama;

Posljedice modrice okcipitalnog dijela glave:

 • smanjena učinkovitost i koncentracija;
 • smanjena kvaliteta sna;
 • depresivno stanje;
 • redovita vrtoglavica;
 • pojava halucinacija;
 • vremenske ovisnosti.

Ako na jesen pogodite stražnji dio glave, posljedice udarca mogu biti ozbiljne, stoga morate proći sveobuhvatan pregled.

Uspjeh terapijskih mjera ovisi o pravovremenosti dijagnoze i liječenja i ozbiljnosti oštećenja.

Modrica na glavi ozljeda je koja se često javlja u svakodnevnim svakodnevnim uvjetima. Na prvi pogled djeluje prilično jednostavno, ali sve se može pokazati puno ozbiljnijim. Glavna opasnost leži u činjenici da je modrica mekih tkiva glave zatvorena ozljeda u kojoj nije zahvaćena koža.

Opasnost leži u mogućnosti nastanka opsežnog hematoma. Stavit će ozbiljan pritisak na mozak, što može dovesti do nepredviđenih posljedica, uključujući teška oštećenja mozga. Stoga su izuzetno važni savjeti stručnjaka i pravilno liječenje..

uzroci

Bol u sljepoočnici može izazvati neke bolesti. Na primjer, migrene ili povišen intrakranijalni tlak često uzrokuju neugodan simptom. Zašto viski nabubri? Ako se u starijoj osobi pojavi nelagoda, potrebno je isključiti arterijsku hipertenziju i ozbiljne patološke promjene u mozgu.

 • ateroskleroza;
 • gripa
 • intoksikacija alkoholom;
 • zarazno grlobolja;
 • moždani udar;
 • arterijska hipertenzija;
 • temporalni arteritis;
 • migrene i bolovi u klasteru;
 • neuralgija;
 • upala trigeminalnog živca;
 • osteochondrosis;
 • osteoartroze;
 • hormonalni poremećaji;
 • tijekom razdoblja rađanja djeteta ili u menopauzi;
 • povećani intrakranijalni tlak;
 • vegetativna distonija.

Nakon mentalnog ili emocionalnog preopterećenja, može se pojaviti bol u sljepoočnici. Stres, redovit nedostatak sna, uzimanje određenih lijekova izazivaju pogoršanje cjelokupnog zdravlja. Da biste spriječili razvoj neugodnog simptoma, preporučuje se redovito posjećivati ​​liječnika, ne jesti dimljenu hranu, brzu hranu i pretjerano slanu hranu.

Ako je osoba ozlijedila glavu, tada može neko vrijeme doživjeti bol. Čaj s mentom i medom i dobar odmor pomažu nekima..

Uz to, neće biti suvišno uzeti toplu kupku u koju se doda malo opuštajućeg esencijalnog ulja.

Ako se ne možete kupati, možete uliti vodu u spremnik, natočiti malo ulja u njega i staviti zdjelu pored glave.

Kad je udarac pao na sljepoočnicu, vrijedno je primijeniti hladnoću na njega. Na primjer, ledena kocka ili komad mesa iz zamrzivača zamotanog u meku krpu.

Osim toga, listovi kupusa uzeti u hladnjaku dobro će se nositi s problemom..

Da biste smirili živce, masaža se može provesti grickanjem sljepoočnice, čela, vrata i vrata.

Od lijekova dopušteno je koristiti ljekovite masti. Na primjer, diklofenak ili Fastum gel.

Bol u sljepoočnici može biti i s jedne, ili istovremeno s obje strane. Neki liječnici smatraju da je nedostatak svježeg zraka, dehidracija i dugotrajni stres uzrok ovih bolova. U žena je to također povezano s menstrualnim ciklusom, menopauzom, trudnoćom. Uz to, postoji razlog za vjerovanje da uzrok može biti hiper- ili hipotenzija, spastični uvjeti moždanih žila, migrene, kao i zarazne bolesti - prehlada, gripa, sinusitis, trovanje hranom.

Nakon ozljede, čak i manje, glavobolja može mučiti neko vrijeme. Ponekad je dovoljno piti topli čaj od metvice s medom i spavati kako biste se riješili nelagode.

Aromaterapija se može organizirati na drugi način: dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja u zdjelu s toplom vodom i stavite posuđe kraj glave kreveta.

Odmah nakon incidenta preporučljivo je na mjesto udara nanijeti hladni oblog. U tu svrhu su prikladne kockice leda ili proizvodi iz zamrzivača zamotani u šal. Možete koristiti listove bijelog kupusa uzete iz hladnjaka.

Umirujuća masaža, u kojoj su sljepoočnice, čelo, stražnji dio glave i vrat.

Ozljeda glave kod djeteta i odrasle osobe može se dogoditi iz različitih razloga. Najčešće se opaža trauma glave tijekom pada. Ali postoje i drugi uzroci ozljeđenih rana kod odraslih:

 • Glupi predmet.
 • Borba domaćinstava.
 • Tijekom sportskih natjecanja i treninga.
 • Tijekom hrvanja ili borilačkih vještina.
 • U toku rada.
 • Zbog nesreće.

Modrica čela, okcipitalni dio glave kod djeteta obično se događa tijekom pada, oštrog sudara s drugim predmetima ili tijekom aktivnih igara. U novorođenog djeteta dolazi do pojave modrica zbog nedovoljnog nadzora odraslih. Bebe se mogu udariti stražnjim dijelom glave kada se stave na stol za presvlačenje.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnozu i liječenje propisuje neuropatolog. Ako se opaze ozljede glave, dijagnoza se postavlja na temelju sljedećih metoda:

 • X-zraka - utvrđuje se prisutnost prijeloma kostiju lubanje;
 • punkcija leđne moždine;
 • računalna tomografija - lokalizacija oštećenja, otkrivanje prisutnosti hematoma, edema.

Nakon dobivanja točnih rezultata, propisana je odgovarajuća terapija..

Teška modrica na glavi sugerira - za definiciju stručnjaka obavezno se prijavite za pregled. Važno je za oštećenja temporalnog, parietalnog, frontalnog i okcipitalnog režnja. Rezultat je potvrda ili odbacivanje ozbiljnih dijagnoza, na primjer, potres mozga. Mnogi su zabrinuti zbog pitanja koje ozljede treba konzultirati s kojim liječnikom. Dijagnozu i liječenje provodi traumatolog, možda treba potražiti i neurologa..

Glavne dijagnostičke metode uključuju:

 • Roentgenography Omogućuje vam da vidite postoji li kršenje integriteta kranijalnih kostiju.
 • Slika magnetskom rezonancom za procjenu promjena u strukturi mozga i dubini hematoma.
 • X-zraka vratne kralježnice. Potrebno je u slučajevima kada postoji vjerojatnost pomicanja kralježaka..

Liječenje se obično provodi dvije metode - konzervativnom i kirurškom. Liječnik odabire određenog. Operativna metoda liječenja indicirana je u slučajevima kada unutarnji promjer hematoma prelazi 4 cm, kao i kod izražene intrakranijalne hipertenzije, ako pomak moždanih struktura prelazi 5 mm.

Među lijekovima mogu se propisati sljedeći:

 • Lijekovi koji normaliziraju rad autonomnog živčanog sustava.
 • analgetici.
 • Tablete za spavanje.
 • Nootropni lijekovi koji normaliziraju mozak. Obično se propisuju kao preventiva.

Da bi se povećala stopa resorpcije hematoma, liječnici preporučuju upotrebu gelova, kreme, masti za modrice. Istodobno, ako vas zanima kako ukloniti hematom na čelu, trebali biste postupiti na sljedeći način: prvog dana, primjenjujte hladno do 10 minuta svakih nekoliko sati, drugi dan zagrijte, a također počnite podmazati oštećeno područje posebnim mastima.

Kada se pitate kako liječiti ozljedu glave, važno je razumjeti da postupak ovisi o težini oštećenja. Liječenje modrice na glavi kod kuće sasvim je moguće ako se radi o blažoj ozljedi. Često se svodi na sljedeće:

 • Prvih nekoliko dana žrtvi se preporučuje odmor u krevetu. Izlazak iz kreveta samo je nužan.
 • Kada lokalizirate ozljedu s desne strane, odmarajte se na lijevoj strani i obrnuto.
 • Važno je da sljedećih nekoliko tjedana potpuno eliminirate tjelesnu aktivnost. Ako to nije moguće, trebali biste ih ograničiti..
 • Tijekom razdoblja oporavka, trebali biste svesti na najmanju moguću mjeru gledanje televizije i rad za računalom.
 • Potrebno je nakon 2-3 dana nakon ozljede provesti više vremena na svježem zraku.
 • Točno slijedite preporuke liječnika..

Uz to, možete koristiti narodne lijekove, koji obično pomažu ubrzati proces ozdravljenja. Među receptima su sljedeći:

 • 3% otopina fiziološke otopine. Prirodno tkivo navlaži se u tekućini i stavi se 4-5 sati u zamrzivač. Prije nanošenja komprese tkanina se navlaži u vodi kako bi omekšala. Postupak traje do 10 minuta.
 • Sastav s jodom i alkoholom. Alkohol se može zamijeniti votkom. Sastojci se miješaju u jednakim omjerima. Tkanina se umoči u dobiveni sastav i nanosi na mjesto oštećenja..
 • Kristalni kamfor i voda. Sastav uključuje 10 grama kamfora i pola litre vode. Otopina se infundira na sobnoj temperaturi, dok se povremeno preporučuje protresti proizvod. Primjena je moguća tek nakon potpunog otapanja. Kao dio, tkanina se navlaži i nanosi na mjesto ozljede do 60 minuta.
 • Krumpirov škrob. Miješa se s vodom dok ne postane kaša. Zatim nanesite na ozlijeđeno područje.

Neki koriste više nestandardne metode liječenja, na primjer pijavice. Prije uporabe narodnih lijekova, najbolje je konzultirati stručnjaka kako ne bi naštetili.

Značajke vremenskog arteritisa

 • u prvim godinama života, veličina glave brzo se povećava u dojenčadi. Ovo je neravnoteža rasta;
 • svaka lagana ozljeda kože može nanijeti ozbiljnu štetu, jer dijete ima slabo razvijen stratum corneum;
 • obilježje opskrbe krvi u glavi je bogato razvijena venska mreža s mnogim anastomozama. Oko 18 - 20% izbacivanja krvi putem srca ide izravno u bebinu glavu. Ova dva čimbenika predstavljaju rizik od masovnog krvarenja u ozljedama vlasišta;
 • zbog krhkog pričvršćivanja tanke aponeuroze na periosteum mogu se pojaviti opsežni cefalohematomi. U djece starijih od 6 mjeseci rizik je manji;
 • mozak djetetove lubanje je manji od prednje. U adolescenata i odraslih, naprotiv, opsežnije lice;
 • odlika bebe su fontanele. Oni povećavaju "rezervni prostor" s povećanjem volumena mozga za razne patologije, posebno ako je dijete pogodilo hram. Doprinosi duljem "svijetlom jazu" s krvarenjima kod djeteta.

Oštar oticanje i / ili napetost u predjelu fontanela sjajan je znak! Hitno trebate kontaktirati kliniku !;

 • kosti koje čine lubanju djeteta tanke su, sadrže malo mineralnih elemenata, ali su bogate vodom. Zbog ove osobine, promatraju se linearni ili depresivni prijelomi, a ne više fragmentirani kao u odraslih;
 • diplomične vene lišene zalistaka mogu pridonijeti brzom širenju infekcije iz rane u šupljinu kranija;
 • mozak naglo raste do šeste godine, a onda rast usporava;
 • bebin mozak bolje se opskrbljuje arterijskom krvlju, ali je venski odljev težak zbog nerazvijenosti vena nakon zatvaranja fontanela;
 • živčana vlakna neravnomjerno su prekrivena mijelinom. U početku je motorička (dijete usvaja svoje vještine hodanja, koordinaciju pokreta, manipuliranje rukama predmetima), tek tada osjetljivo. Stoga se bol ne osjeća toliko;
 • krvno-moždana barijera prepreka je između mozga i uzročnika infektivne okoline. U djece je propusnija, stoga je vjerojatnost izloženosti toksičnim i zaraznim uzročnicima na živčanom sustavu;
 • u ranoj dobi, kao odgovor na traumu, češće se pojavljuju otekline i cerebralni edemi koji su opasni s ozbiljnim posljedicama i nadgleda ih liječnik.
 • Gotovo je nemoguće otkriti točan uzrok pojave patologije, ali najčešće se vremenski arteritis dijagnosticira kod žena nakon 50 godina. Zbog upale privremene arterije može doći do oticanja njegovog zida. U takvim je uvjetima otežano isporučivanje kisika i potrebnih elemenata s protokom krvi do žila glave. Ako se stvori ugrušak krvi, osoba ima visoki rizik od razvoja moždanog udara.

  liječenje

  Neki se samo-liječe s izbočenom glavom, što se ne preporučuje, pogotovo ako postoji i najmanja sumnja na potres mozga ili krvarenje. Kako liječiti ozljedu glave, koju određuje liječnik, metode ovise o prirodi oštećenja, njegovom mjestu.

  Lijekovi su propisani za smanjenje simptoma:

  • analgetici - za smanjenje boli;
  • lijekovi za regulaciju autonomnog živčanog sustava;
  • tablete za spavanje za normalizaciju sna;
  • nootropni lijekovi propisani su kao prevencija komplikacija, kao i za obnavljanje moždanih funkcija;
  • diuretici
  • antikonvulzivni lijekovi - propisuju se u težim slučajevima u prisutnosti napadaja.

  Za lokalnu upotrebu koriste se masti koje jačaju na krvne žile, ublažavaju oticanje i pomažu u uklanjanju hematoma. U rehabilitacijskom razdoblju nakon primanja ozljede, liječnici propisuju fizioterapeutske mjere.

  Kako liječiti modricu kod kuće, reći će stručnjak. Za to se preporučuju kompresije iz tinkture ginsenga, limunske trave, eleutherococcus.

  U teškim slučajevima, kirurško liječenje je indicirano, na primjer, modricom glave tijekom pada, ako je popraćeno oštećenjem integriteta moždanih struktura.

  Najčešće su operacije propisane za oštećenje temporalnog i frontalnog režnja mozga. Kraniotomija se izvodi bušenjem rupe kroz koju se uklanja mrtvo tkivo. U postoperativnom razdoblju pacijent bi trebao biti pod nadzorom liječnika.

  S modricom glave tijekom pada, liječenje se propisuje na temelju dijagnoze. Ako ozljeda nije opasna, tada se moraju slijediti sljedeće preporuke:

  • odmor u krevetu nekoliko dana;
  • pridržavati se uputa dežurnog stručnjaka i osigurati uzimanje propisanih lijekova;
  • tijekom razdoblja rehabilitacije kako bi se isključila fizička aktivnost;
  • ako je lijeva strana mozga ozlijeđena, onda je bolje ležati na desnoj strani, i obrnuto;
  • tijekom razdoblja oporavka, bolje je izbjegavati uporabu naprava i televizora ili takvo slobodno vrijeme ograničiti na minimum;
  • potrebne su duge šetnje svježim zrakom.

  Uz modricu okcipitalnog dijela, modrice i izbočine također se ne smiju zanemariti, pogotovo ako se pojave neugodni simptomi. U takvim slučajevima morate odmah konzultirati liječnika, što će izbjeći neugodne komplikacije.

  Ako bol i dalje muči, morate biti pregledani u bolnici. Moguće je ozbiljno oštećenje koje je teško sami dijagnosticirati. Na primjer, kako bi se izbjegao početak upalnih procesa, specijalist će propisati liječenje antibakterijskim lijekovima.

  Uz to, liječnik će dati preporuke za uzimanje lijekova koji ublažavaju stanje osobe nakon ozljede. Na primjer:

  1. Poboljšanje metabolizma između moždanih stanica pomoću piracetama. Lijek pomaže u suočavanju s jakom glavoboljom i vrtoglavicom..
  2. Jačanje zidova krvnih žila s askorutinom.
  3. Prevencija nadimanja u mozgu s povišenim krvnim tlakom uz primjenu aminofilina.
  4. Obnavljanje normalne cirkulacije krvi etamsilatom.

  Proces terapije

  Liječenje treba propisati samo specijalist. Da bi potvrdio dijagnozu, liječnik će u potpunosti pregledati pacijenta. Pacijent mora proći opći klinički test krvi kako bi utvrdio brzinu sedimentacije crvenih krvnih zrnaca i C-reaktivnog proteina. Na temelju identificiranih simptoma bolesti, propisano je simptomatsko liječenje kako bi se poboljšalo pacijentovo opće dobro..

  Ako su vam hramovi natečeni, liječnik će vam propisati lijekove. Učinkovitost liječenja ovisi o pravodobnom posjetu stručnjaku. U početnoj fazi razvoja bolesti terapija se provodi mnogo brže i učinkovitije uz pomoć lijekova. Tijekom liječenja liječnik propisuje protuupalne lijekove - glukokortikoide.

  Takvi lijekovi moraju se uzimati strogo prema propisanoj shemi. U određenim intervalima potrebno je povećati doziranje lijekova. Nakon nekoliko dana liječenja, opće dobro pacijenta znatno će se poboljšati, ali da bi se postigao trajan rezultat, liječenje lijekovima mora se provoditi tijekom jedne i pol do dvije godine. Svo ovo vrijeme preporučljivo je biti pod strogim nadzorom liječnika koji će pratiti postupak - to će pomoći u sprječavanju razvoja zdravstvenih problema..

  Što će pomoći?

  Ako su hram i oči natečeni, liječenje treba započeti odmah. Lijek mora propisati samo liječnik. Pilule mogu izazvati razvoj zdravstvenih problema ako ih uzimate ne u skladu s liječničkim preporukama.

  Poznati dječji liječnik Komaroski E.O. skreće pozornost na činjenicu da kada dijete padne i udari u glavu, roditelji najviše pate jer mnogi padi nisu toliko ozbiljni koliko bi se u početku mogli činiti. Pogotovo ako je dijete brzo prestalo plakati, počelo se igrati i čak vam se smiješi, na mjestu udara nema kvržice, oblik lubanje se ne mijenja, dijete nije povraćalo i nije bilo gubitka svijesti.

  1. Procijenite stanje djeteta. Ako se dijete, nakon što je udario u stražnji dio glave, onesvijesti, ne može se smiriti dulje vrijeme, ponestalo mu je nosa, prestaje reagirati na vas, zveckanje ili, nakon kratkog porasta tjelesne temperature, trebate potražiti liječničku pomoć.
  2. Hitno nazovite hitnu pomoć ako primijetite da iz nosnih prolaza ili ušiju curi prozirna tekućina, jer je najvjerojatnije cerebrospinalna tekućina (cerebrospinalna tekućina).
  3. Roditelji bi trebali pružiti prvu pomoć svojoj bebi. Primjerice, nakon što je pao s kauča, dijete se moglo spustiti s laganim strahom i modricama, bez modrica.

  Prvo stavite hladni oblog koji umotate u krpu ili pamučni ručnik..

  U slučaju malih krvavih rana, nemojte ih mazati otopinom joda ili "zelenim stvarima", niti ranu tretirati alkoholnim tinkturama ili votkom. Korištenjem nekonvencionalnih metoda možete izazvati kemijski opekline, a rana će dugo zarasti stvaranjem ožiljaka.

  Vrijedno je liječiti ranu hidrogen peroksidom, a okolo (u prisustvu nečistoće kože) obrišite s tamponom umočenim u vodenu otopinu klorheksidina.

  Ako počne povraćanje, stavite dijete na bok. Tako povraćanje neće pasti u bronhije, a dijete se neće udaviti. Odmah pozovite hitnu pomoć!

  Ako se nekoliko dana nakon što se beba udarila glavom, u snu pojavila stenjanja i drhtanja, brada ili ruka tresli su se prije spavanja, a odmah nakon toga trebali biste vidjeti dječjeg neurologa i podvrći se pregledu.

  Uklonite ozljede kralježnice!

  Ako je dijete udarilo glavom prilikom pada s kauča, nemojte ga oštro podizati od poda, jer tijekom udarca ne može se ozlijediti samo glava, već i kralježnica, posebno u cervikalnoj regiji. Obratite pažnju na pokrete ruku i nogu. Holističnim kralježnicom, bez oštećenja leđne moždine, dijete pravi aktivne pokrete rukama i nogama, pokazuje gdje boli, prsti na rukama su aktivno stisnuti i neistegnuti.

  Ako nakon pada djetetovih ruku ili nogu ne napravi pokret, kad ih pokušate pomaknuti, on jače plače, trebate potražiti liječničku pomoć kako biste izbjegli prijelome.

  Vremenska ozljeda.

  Ljudi objašnjavaju na Googleu da nema tih podataka. Samo o udarcima ili modricama.

  Što će se dogoditi ako točno (muškom silom) pritisnete prste u vremensku zonu? Ovo nije udarac ili modrica, nema modrica, samo snažno pritisnuta na sljepoočnicu ili u blizini. Čini se da se 10 minuta razboljelo i prošlo. Već sam zaboravio, ali nakon tri dana navečer ovo je mjesto postalo jako bolesno, nekako ga nisam povezao s ozljedom ako to možeš tako nazvati. Zatim je opet prošlo. Jučer opet, nisam trebao uznemiravati. Pogotovo kad žvačem ili širom otvorim usta.. Naravno, te večeri sam mislio da bih trebao ozlijediti, ali ova je situacija toliko glupa i otišla je kao i te večeri. I sad mislim da PLEM sada me muči periodično.. Iako je već prošlo tjedan dana nakon što su izvršili pritisak.

  Pitanje je sada, možda je netko iz asa imao takav slučaj. iako je to dibilizam, razumijem, ali ipak... je li moguće oštetiti nešto poput mozga ili kosti ako pritisnete prstima na temporalnoj regiji? ? Osjećam se kao norme, samo neugodna senzacija na ovom mjestu. Malo mi je vjerojatno da bih propustila potres mozga ili hematom jer je ovo ozbiljno i ne bih ovdje napisao...

  Kako se čini novac, ići ću, naravno, na MRI, ali sada sam jako zabrinut. malo je vjerojatno da mi je slomio kost.. pa, što ako me puknuo ili nekako stisnuo žile na mene. Ukratko, to su cijevi.